WC logoVeliko vprašanj prejemamo v zvezi s sistemo tekmovanja, ki se razlikuje od sistemov v ostalih športnih disciplinah. Podrobno bom poskusil opisati sistem tekmovanja in pa kar je bolj zanimivo tudi možne scenarije za našo reprezentanco. 

Ker pri IIHF in predvsem v InLine hokeju nasploh ni dovolj denarja, so se že pred leti odločili skupaj organizirati tako najmočnejšo skupino in pa tisto 2. jakostno skupino ističasno. Ekipe so razdeljene v 4 skupine s po 4 reprezentancami. Skipini A in B sta po kakovosti boljši skupini medtem ko sta skupini C in D slabši. V skipinah A in B  igra vsaka ekipa z vsako po 1 tekmo in prve tri uvrščene ekipe se uvrstita direktno v četrtfinale. Zadnji v skupini A in zadnji v skipini B pa igrata dodatne kvalifikacije z zmagovalci skupin C in D. Zmagovalca omenjenih kvalifikacijskih tekem se uvrstita v četrtfinale boljše kakovostne skupine, poraženca pa se uvrstita v četrtfinale slabše kakovostne skupine. Zmagovalca kvalifikacijskih tekem si tudi v prihodnosti zagotovita nastopanje v boljši kakovostni skupini, poraženca pa izpadeta v slabši rang tekmovanja. Četrtfinale se odigra po že znanem sistemi 1.-4-, 2.-3. ….

 Kaj pa naši? Do sedaj so si naši na svetovnih prvenstvih vedno priborili mesto v elitni druščini šele v kvalifikacijah in nato redno izgubljali četrtfinalne dvoboje. Ker smo četrtfinalne dvoboje začenjali s 4. mesta, pa smo se po porazu morali zadovoljiti s tekmo za 7. mesto, ki smo jo 4 krat dobili in le 1x izgubili.

 Letos se nam po dveh senzacionalnih zmagah nasmihajo celo mesta me prvimi 4 reprezentancami. V kolikor bi danes naši Risi premagali Slovaško reprezentanco, bi si že zagotovili 1. mesto, ne glede na razplet tekme Finska : Švedska in v četrtfinalu bi (verjetno) igrali proti Avstriji, ki smo jo že v prejšnjih letih redno premagovali.

 Poraz proti Slovakom je ugoden le ob razpletu, da Finci premagajo Švede, vendar šele v podaljšku oz. penalih. V najslabšem primeru pa bomo osvojili 2. mesto v skupini. 

  • Share/Bookmark

...komentar

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !